Kårens historia
Husie scoutkår 70 år – 1934-2004
70 år är en ganska lång tid, även för en scoutkår. Samtidigt passar Torpet på att fylla 50 år som Husie scoutkårs lägerstuga. Vi är såsom Malmös äldsta aktiva kår stolta över vår höga ålder men också över vår kår så som den ser ut idag. Men vi ger oss inte med det. Vi vill naturligtvis bli ännu bättre så att vi kan bli ännu malligare när vi fyller 100.
Varmt välkommen till Husie och känn historiens vingslag…
Vi har försökt samla lite smått och gott från kårens historia. Nedan kan du läsa mer om de olika årtionden.
1930-talet
Husie scoutkår startades på det glada 30-talet
Scoutrörelsen kom till Husie hösten 1934. Initiativtagarna, pastor Twete, J. Chr. Hansen m.fl. sammankallade en hel del av församlingens tolvåriga pojkar till ett möte i gamla sockenstugan vid Husie kyrka. Det var ett talrikt besökt möte, som återupprepades en gång i veckan.
Under dessa förstamöten uttogos och utbildades de första patrulledarna och i december samma år var kåren ett faktum, med J Chr Hansen som kårchef. Kåren gick raskt framåt och sockenstugan räckte inte till för alla patrullerna så att en del måste flytta ut i det bredvidliggande bårhuset, som inte mera användes för sitt ursprungliga ändamål. Församlingens sk fattighus, som låg strax intill stod tomt och fick även disponeras en tid. Det var fart och fläkt över arbetet, man arbetade för det stora Tullgarnslägret 1938, där ett 25-tal grabbar var med.
Med kriget följde att kåren en vacker dag stod utan äldre, erfarna ledare, vilka inkallts till beredskapstjänst. Grabbarna skingrades åt alla håll, med undantag för en liten grupp som samlades då och då i den gamla arrestlokalen vid Hallstorpsvägen. Ett gäng, som också höll troget samman, under de första krigsåren ,var det stronga vandrarscoutgänget som bildats hösten 1939.
En av kårens hedersmedlemmar, Curt Bülow, var en av dessa första patrulledare.
I Husie startade vi 1937 vargungeverksamhet. Vår första flockchef var dåvarande fröken Elisabeth Carlander, sedermera Fru Bülow, som i många år ledde flocken tillsammans med församlingens Syster Astrid. Vargungarna höll liksom scouterna till uppe vid kyrkan i gamla sockenstugan. Det var en mycket trivsam lokal, men det var alltför lång väg dit. Man får nog säga att det var en prestation av de små pojkarna, att gå den långa vägen dit under de mörka höst- och vinterkvällarna.
Beth Bülow är den andra hedersmedlemmen i kåren.
Tullgarn 1938
1. Lägrets egen frisör
2. Husiekårens idylliska lägerplats
3. HKH. Prins Gustaf Adolf och prinsessan Sibylla
4. Baddags
5. Inget roligt jobb, potatisskalning
6. J. Chr. Hansen (tv) var ledare för Husietruppen
1940-talet
Billiga läger redan då
Scoutarbetet gick lite trögt under krigsåren. Grabbarna ville hellre vara med i föreningar där man fick hålla i ett gevär, exempelvis skytteföreningar, hemvärn, landsstorm etc. Till det stora lägret i Olofsborg i Västergötland kunde vi inte skrapa ihop mer än nio deltagare. Det var svåra år utan erfarna ledare och emellanåt utan någon lokal, som rekvirerats för militära ändamål. Efter kriget återvände dock intresset men pojkarna skiljde sig en del från kollegerna 1939.
Kårens sommarläger i Rörum kostade den hutlösa summan av 15 kronor.
Den senare delen av 40-talet sökte man kontakt med föräldrarna och noterade med tillfredställelse att deras välvilliga och uppmuntrande inställning. Man hoppades att denna kontakt skulle kunna fördjupas med tiden kanske rent av i form av en föräldraförening.
Mot slutet av förtio-talet så gick verksamheten på högvarv och man deltog bland annat på Skånelägret vid Stenshuvud 1948.
Olofsborg 1941
Vid Olofsborg, som ligger vid den idylliska sjön Ståken i Västergötland, samlades ca. 2.100 KFUM scouter till nationalläger. Det var tryckande varma lägerdagar, som bl a hade till följd att scouterna vid ett par tillfällen fick rycka ut och bekämpa skogsbränder i närheten av lägerplatsen. Det var mitt under kriget, med hårda ransoneringar. Ledare för Husietroppen var Henry Henningsson. Lägerchef var dåvarande scoutchefen, generalsekreterare Hugo Cedergren.
1. Utsikt från Husie- och Limhamnskårernas gemensamma förläggning.
2. En liten del av den imponerande fanborgen.
3. Sekreterare Edv. Swedmark, lägrets gästchef, samt husietroppens ledare Henry Henningsson.
4. Lägerchefen, generalsekreterare Hugo Cedergren.
5. Kåren från Kiruna hade en riktig lappkåta med.
1950-talet
Nya lokaler, Torpet och Föräldraföreningen
Femtiotalets scouthändelse var succén Öresundslägret 1951 vilket gick av stapeln i Barsebäck. Det fanns ju inget Kärnkraftverk där då. Pionjärarbetena från lägret är omtalade än i dessa dagar. Hedersmedlem Curt Bülow blev avdelningschef för scoutavdelningen. Efter en föräldrafest på Husieskolan bildas föräldraföreningen 1951.
Torpet kommer till kårens ägo 1954 och ett enormt arbete med att renovera bondgården samt fixa fram pengar till huset påbörjas. Ofta cyklade man upp till Torpet, jobbade och cyklade sedan hem samma dag. Samma år bildades en blåvinge-ring i KFUK:s anda och kårens andra hedersmedlem Beth Bülow utnämns till ledarinna. 1959 flyttar kåren in i Virentofta fritidsgård.
1960-talet
Prövningarnas år
Året 1964 får kåren ett nytt RS-lag och får för första gången på många år en kårledare. Då lokalen renoveras tvingas avdelningarna hålla till på Videdals ungdomsgård. Styrelsearbete har alltid varit lika populärt och det krävdes ett extra årsmöte 1966 för att att tillsätta styrelse. Ett försök att samarbeta med Husie KFUK (scoutkåren Sjöhästen) inleddes 1969. Detta fungerade inte alls varför det snabbt lades ner.
1970-talet
Tjejstormning
Hastighetsrekordet Virentofta-Torpet sattes på tidigt sjuttiotal av Inge Kvant (och en V8:a) och sägs ligga på 18 minuter. En annan stor händelse i kårens historia som inträffade 1970 var införandet av det nya avdelningssystemet med minior, junior, patrull och RS. Året därpå välkomnades även flickor i Husie scoutkår.
Mot slutet av sjuttiotalet började åter igen samarbetet med Sjöhästen, bl a åkte de båda kårerna på pingst och sommarläger tillsammans.
1980-talet
Så startade det igen…
Den 26 januari 1980 bildades Husie KFUK-KFUM scoutkår av scoutkårerna Husie och Sjöhästen. Ledarsamlingar hölls i kårens lägenhet ovanpå barnavårdcentralen. Kåren var nu mycket stor och hade avdelningsmöten på tre olika ställen. 1981 åkte en skara iväg till England för att uppleva ett utländskt läger. Samtidigt hölls ett stort kårläger i Sörröd. Året därpå kastades vi ut från Virentofta men kunde efter mycket arbete (med en som trampade i färghinken) flytta in på Hohögskolan.
Blindtarmen, ett onödigt organ för Husie scoutkår, hade sin storhetstid under detta årtionde och utgavs i minst 4 välspäckade nummer per år. Traditionen med äventyrsrundor på pingstlägret grundlades med ämnen som Kalle Anka, Asterix, Bamse och Magreth Tachers bortrövade skattkista. Vildmarkshajken vanns nästan varje år lika säkert som att en av bottenplatserna på Rix-RS-femkampen ädelt togs av Husie. Nästan varje år deltog vi i distriktets tävlingar Pluppjakten/Bonbonjärjakten/Älgjakten. Kåren hade ett eget fotolabb på lokalen och arrangerade ganska mycket egna ledarutbildningar.
Radiopratare Ola Norén piskar mattan på juniorläger 1982.
Några arrangemang under 80-talet:
1990-talet
Först lätt, sedan tungt
Visst hände det saker under detta årtionde. Det råkar bara vara så att ingen bemödat sig att nedtäckna händelserna.
En sak som hände var att några scouter tog en hajk på Kebenekaise.
2000-talet
Husägare och stabil utveckling
Husie Scoutkår blev årets Malmöförening
Husie scoutkår har korats till årets förening i Malmö 2003. I motiveringen står bland annat att: ”Förutom framgångsrik scoutverksamhet bedriver föreningen också ett miljöprojekt som utbildar barn och ungdomar i ansvarsfull energianvändning samt ett antidrogprojekt.” Utöver äran fick föreningen mottaga 25.000 kr till sin verksamhet från Malmö stad.
2010-talet (eller även kallat nutidsorientering)
Detta kan väl knappast kallas för historia riktigt än; men det betyder inte att vi har tråkigt för det. Stolta husiescouter har redan nu på dessa två år hunnit delta på det mesta från övernattningar med två scouter till jamboreer med 40 000 deltagare. / år 2012