Blandat

Här finns lite blandad information som kan vara kul att känna till:

Du kan läsa om detaljer kring den svenska flaggan.

Du kan lära dig hela scoutsången.
Eller träna på scoutlagen.

Matrop

När vi tackar för maten gör vi såhär:
Samla alla i en ring. Fatta varandras händer. Sjung med klar och hög stämma (dvs. skrik!):
”A one, a two, a one two three four
Tack för maten, den var god.
Den ger kraft och levnadsmod.
Leve kocken.”

Tyckte man inte maten var så god skulle man kunna använda den här ramsan istället:
”A one, a two, a one two three four
Fy för maten, den var skämd.
Hälften spydde, resten dog.
Häng nu kocken.”

Lägerpoesi

Och vi avslutar med lite poesi från en Husiescout på pingstläger:

En scout från lägret på Torpet
Blev tvungen att ta det stora hoppet
från sin egen A-bock
och i vattnet fick en chock!
Att ha blöta strumpor det känns lumpet
/ Okänd poet från 1989

 

Primat Recept

Kött i lök – malet kött i en lök.

Urholka löken.
Blanda malet kött och kryddor i löken.
Tillaga i glöd, ca 10-15 minuter.

Foliemix – potatis och kött.

Tärna kött, potatis, lök och tomat.
Blanda allt med lite smör i ett foliepaket.
Stäng paketet och placera i glöden. Färdigt på ca 15 minuter.

Lax i folie – lättlagad lax med grönt.

Hacka purjolök och tärna morot.
Placera två lager folie på varandra. Lägg på en klick smör och sen en bit lax på smöret.
Häll på purjolöken och tomaten samt lämpliga örtkryddor (t.ex. persilja och dill), salt, peppar och citronsaft.
Stäng foliepaketet och placera på glöden.
Ge det ca 15-20 minuter, ta sen bara foliepaketet av glöden och ät. Ingen tallrik behövs.

Pinnbröd – lättbakat bröd.

2,5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
salt
2 tsk socker
vatten

Blanda alla torra ingredienser i en plastpåse.
Häll i lagom vatten och knåda i påsen till en deg.
Vira degen runt en pinne och grädda ovanför glöden, så som man grillar korv.

Dogs in blanket – korv med bröd på ett nytt sätt.

Grilla en grillkorv lätt.
Vira pinnbrödsdeg runt korven och fortsätt grilla tills det är färdigt.

Tomatbröd – en hel maträtt på ris och kött trots sitt namn.

Urholka en tomat och fyll till hälften med risgryn, köttfärs och kryddor.
Baka in tomaten i pinnbrödsdeg.
Gräddas först försiktigt på en sten, och sedan mitt i glöden.

Angels on horseback – en ost och bacon delikatess.

Tärna en vällagrad ost och vira bacon runt om.
Fäst baconen med hjälp av grillpinnen och grilla tills osten smälter.
Kan ätas som den är eller mellan två brödskivor.

Banana boats – godis i banan som man grillar.

Snitta en hel banan på längden (OBS. Bananskalet ska vara kvar på.)
Placera choklad, marshmallows eller annat godis i snittet.
Placera bananen på glöden.
När skalet svartnar är den klar.
Ätes lättast med sked direkt ur skalet.

 

Lax i folie och pinnbröd

Andra recept

Krabbelurer – en sorts kaka som man steker. Mycket goda.

2 ägg
1 dl socker
1,5 dl mjölk
4,5 dl mjöl
2 tsk bakpulver
smör
socker

Vispa ägg och socker fluffigt. Rör ned resten av ingredienserna.
Stek lätt på båda sidor. Det går åt mycket smör för att inte bränna fast.
Doppas omedelbart i socker.

   

Krabbelurer och banana boats