Tips om utrustning

Skall du skaffa ny utrustning eller är du allmänt nyfiken på prylarna som hjälper dig att må bra i fält. Här kommer en liten samling tips om utrustning. Har du själv någon pryl som du vill berätta om så skicka gärna ett e-brev. Val av utrustning är svårt då alla inte tycker om samma saker och då det ofta handlar om rätt dyra grejor. Låna, testa, känn och prova innan du köper. Planera och handla kvalitéprylar. Mycket bra finns som begagnat.

Scoutskjorta

Köp alltid lite för stor skjorta. Du kommer att växa en del oavsett om du är 8 år eller 32… Det skall vara gott om plats för undertröja. I kåren brukar vi göra en storbeställning då och då. Kolla på anslagstavlan eller fråga din ledare. De viktigaste märkena får du av kåren.

Rejäla skor

Skorna är viktigast för en scout. De skall vara väl ingångna och tåla vatten en bra bit upp. Skorna får inte ha tåkontakt fram och de skall sitta bra över hälen. Sulan skall vara kraftigt räfflad för att ge ett bra grepp. Det skall finnas plats för raggsocka och innersula. Ett pyttelitet skoskav kan förstöra en annars underbar scoutupplevelse. Vettiga skor kan i princip delas upp i stövlar och kängor.

Stövlar (Rekommenderas för scouten med växande fötter)

+ Helt vattentäta, ofta lägre pris, underhållsfria

– Andas inte ut fotsvett, kalla på vintern, ger ofta skoskav vid långfärder.

Kängor (Rekommenderas för scouten som vuxit klart)

+ Anpassar sig efter foten när de är ingångna, andas till viss del, varma

– Ofta högt pris, kräver lädervård, tunga och tar plats i packningen.

Goretex skor

+ Ofta bra passform, vattentäta så länge goretex-skiktet är helt, andas,

– ofta dyra och ömtåliga, slits ut på något år.

Packa Läger

Bag

En bag är att föredra om man skall åka fram dörren. Bagen är lättpackad och rymlig. Den är lätt att stuva in i en bil eller buss.

Liten ryggsäck

Stor nog att rymma regnkläder, matsaker, en termos eller drickaflaska samt badkläder eller extratröjan. Axelremmarna ska vara vadderade och det är ingen nackdel om den kan spännas runt magen. De dyra brukar inte vara bättre än de billiga.

Packa Hajk

Ryggsäck

Låna och prov vandra med full ryggsäck. Olika ryggar passar olika ryggsäckar. Avbärarbälte skall finnas som sitter precis över gumpen. Lagom storlek brukar vara 50-60 liter. Spännen skall gå att justera när man har säcken på sig. Säcken skall gå att sköta med vantar på. Dra och slit i fästen och öljetter och se om de verkar bra. Försök undvika blixtlås. Säck och fickor bör ha snölås. Bärremmarna skall följa axlarnas form, inte tvärtom.

Bärramssäckar

Ramsäckarna känns ofta stadiga vid långvandring och går att lasta tungt. Det blir god ventilation mot ryggen. Extra utrustning kan oftast lätt fästas på säck eller ram. Ramen är i vägen i tät terräng och tar stor plats vid transporter. Svår att få upp på tåghyllor. Ger dålig ballans vid klättring och skidåkning. Långa ramar finns för långa ryggar. Billiga ramsäckar brukar hålla dåligt.

SoftPack

Ofta lätt att ställa in efter rygglängd. Tyngdpunkten nära kroppen ger god balans speciellt vid skidåkning och klättring. Dålig ventilation mot ryggen. Billiga säckar brukar bli som bananer om de lastas för tungt.

Klä dig

Naturligtvis efter väder. En bra princip under den kallare delen av året är lager-på-lager-principen, vilket innebär att man har flera tunna lager kläder på sig. Det är bättre än ett tunt och ett tjockt lager. Varför? Luftlagren mellan de tunna klädesplaggen bildar en isolering mellan kroppen och den kalla luften. Kombinera extraplaggen, regnplaggen mm för att kunna minska ner på packningen.

Underkläder

Naturmaterial och luftigt.

Strumpor

Naturmaterial. Strumpor med hål ger skoskav. Höga skaft brukar vara en fördel.

Raggsockor

Skall vara hela och torra. Hål och ojämnheter ger skavsår.

Byxor

Oömma och med plats. Det kan bli rätt tuffa tag varför byxorna skall vara gjorda i ett hållbart tyg och välsydda. Färgen bör vara mörk då gömme och elstängselkrypning brukar lämna spår efter sig. Det skall finnas plats för långkalsonger under byxorna. Stora benfickor ger plats för karta, kåsa och Ahlgrens bilar. Militärens kläder ser tråkiga ut men passar annars utmärkt för ändamålet, det går att köpa tygfärg. Jeans brukar hålla men är för tajta under vinterhalvåret. Dyra friluftsbyxor säljs av alla märkesfirmorna men är sällan värda sitt pris.

T-shirt

Lämplig som undertröja. Naturmaterial. Ta med så att du kan byta varje dag och dessutom ha en att sova i.

Tjock tröja

Fleece eller ylletröja spelar inte så stor roll, bara den kan hålla kvar isolerande luft. Ylle värmer även när det är vått men väger lite mer. En tjock tröja i sovsäckspåsen blir en god kudde.

Jacka

Skall väljas efter årstid. Den skall vara vindtät, tåla tuffa tag och gå att öppna så att den ventilerar. Ett snöre runt magen så att luften kan delas av är bra. Anoraken har många fördelar. Impregnera lite så att ytan är vattenavvisande. Jag föredrar tätvävd bumullspoplin som tyg. På vinterhajk så kan man ta med en tunn vindtät jacka att ha vid aktivitet och en täckjacka för vila. Täckjacka i dun väger inte så mycket, håller värmen bra men är dyr.

Regnställ (jacka + byxa)

Viktigt att regnkläderna tåler tuffa tag och är stora nog så att det får plats flera lager under. Regnkläderna skall tåla störtregn under många timmar. Det är därför oftast bättre med riktiga “galon”kläder än tunna vind/regn -kläder. Regnbyxor och ett par långkalsonger fungerar som extrabyxor.

Vantar

Är det kallt så rekommenderas ett par halvfingervantar, torgvantar, som innervantar och ett par tjocka tumvantar som yttervantar.

Mössa

Finessen är om den också täcker öronen. Mycket värme går ut genom huvudet om man inte har mössa. Risk för förfrysning av öronen finns om dessa inte skyddas när det är kallt eller blåser.

Papper och penna

Blyertspenna strejkar aldrig och fungerar även när det är blött ute.

Scoutkniv (om du har knivbevis)

Liten scout = stor kniv, Stor scout = Liten kniv, Kniven skall ha parerstång. Fällknivar är trevliga om de har en bra spärr. En lagom stor kniv passar till hantverk, vedspäntning, som matkniv och vid matlagning. Rostfritt blad är underhållsfritt men är svårt att skärpa om. Ett kolstål är ömtåligare men kan skärpas. Inga knivar tycker om för hög värme eller att inte vara rena.

Matsaker

Metall eller hårdplast, ju större desto bättre. Bestick. Två tallrikar eller skålar och en stor kåsa rekommenderas. Diskhandduk är bra att ha.

Sovsäck

Sovsäcken värmer inte, den håller kvar kroppsvärmen. Sov i rena tunna underkläder. Använd mössa när det är kallt. Skaffa bra liggunderlag som isolerar bort markkylan. Ingen sovsäck är lämplig för alla ändamål. Bättre ta två tunnare säckar än att köpa en dyr vintersäck. Ett sovsäcksöverdrag skyddar mot fukt och smuts och påverkar några grader. Ett sovlakan av bomull i säcken är lätt att tvätta och skönt att ligga mot. Se till att vindskydd eller tält är byggt så kondens undvikes. Vädra säcken varje morgon så att fukten går ur. Tryck ner den oregelbundet i sovsäckspåsen så att det inte blir vikveck. Förvara säcken hängande där hemma.

En smutsig sovsäck värmer sämre än en ren – Alla säckar går att tvätta. Tvätta i en stor maskin, 6-8 kg, 40º, centrifugeras, torkas med tumlare tillsammans med en tennisboll eller en gummisko för att slå ut klumpar.

Säcken skall ha en lång men vältäckt dragkedja.

Det skall gå att öppna från båda ändar. Då kan man lättare reglera värmen och vädra.

Är man äldre kan det vara trevligt med en säck som går att koppla samman med annan säck.

I botten skall det finnas en fotplatta.

Säcken skall smalna av vid benen men inte vara “korvskinn”.

Huvan skall vara åtdragbar.

En liten och lätt sovsäck är väl värd ett högre pris om den skall bäras runt. 1000gram = lätt, 2000 gram= tung,

Inga sömmar skall vara genomgående.

Utsida i fukt och smutsavvisande material

Insida ska kännas skön mot kroppen och inte smeta sig fast

Fibersäckar är oömma och inte så fuktkänsliga

Dunsäckar är lätta, varma, fuktkänsliga, underhållskrävande och dyra.

En sovsäck har man ofta i minst 10 år

För små barn kan man förminska sovsäcken med en livrem.

Hajk

Liggunderlag

Isolerar mot markkylan och vätan och skall tåla lite ojämnheter. Du tjänar mycket värmepengar på att köpa ett bra liggunderlag i stället för en dyr sovsäck. Fyra varianter finns:

– Luftmadrass

Tungt, kallt, tar plats, tråkigt att blåsa upp, får inte plats i vindskydd, enda plus som leksak vid bad.

– Uppblåsbart liggunderlag

Tungt, kallt, sköna att ligga på speciellt för dåliga ryggar, lätt att glida av, Självuppblåsande, kan mögla om det får in fukt, kan gå sönder av vassa grenar och kanter.

– Vanligt liggunderlag

Lätta, bra isolering med rätt liggunderlag, se till att cellplastblåsorna blir så små som möjligt, provtryck med nageln och se så att det inte blir något märke kvar, enkelt att använda. Lätt att använda även som sittunderlag.

– Renskinn

Varma och mjuka, Tunga, hårar och luktar död ren, måtten är inte standardiserade

Hajkbricka

En bricka att ha till skärbräda, eldviftare, skrivunderlägg, risflottepaddel…

Vattenflaska

minst en liter. Bäst och billigast är en hård PET-flaska.

Ryggsäcksöverdrag

Kan med fördel ersättas med en sopsäck i ryggsäcken. Garanterat vattentätt och håller för en kanotvältning ( om man kommit ihåg att knyta till). Ha inte saker hängande utanpå packningen.

Sommarspecial

Badkläder –

Badhandduk –

Lättare skor t.ex. sandaler – Som extraskor på sommarhalvåret. Skor att gå i vattnet med behövs vid paddlingar.

Solkräm –

Myggmedel – Björnjontes myggskräck eller apotekets Mygga är två förslag (Gissa vilket som fungerar)

Shorts –

Vinterspecial

Extra vantar –

Extra raggsockar –

Solglasögon, solkräm och vattenfri hudkräm – skyddar mot blindhet, brändhet och uttorkning när den göttiga solen och snön möts.

Om du vill

Gosedjur – Bör inte vara större än att du kan bära det i en hand.

Kamera – I vattentätt fodral. Ta inte med om du du är mycket rädd om den.

Godis – Salta balkar och AKO frukt-kålor kan alltid rekommenderas som ledarmutor

Kompass – Skall vara med minst en rak sida (inte armbandstypen alltså). Den intresserade köper kompass med syftspegel så att avlägsna platser kan syftas in.

Ficklampa – Behöver inte tas med. Lampor med rödglasfilter är att föredra vid nattaktiviteter där mörkerseende behövs. Maglite har trevliga och tåliga modeller (fast dyra).

Sittunderlag – Behövs sällan. En dagstidning i en plastpåse fungerar utmärkt.

Sångbok – I fickformat bör såklart innehålla jopphejdi…

Inneskor – Sockiplast, raggsocker eller jympadojjor.

Till slut

Försök alltid att ta med så lite så möjligt. Tänk efter när du kommer hem vilka saker du inte använt och fundera på om de måste med nästa gång.

Vissa saker går att använda till mer än en sak. Regnbyxor och långkalsonger = extrabyxor när det inte är för kallt. Scoutkniv och sked räcker som bestick osv.

Har du någon fråga eller undrar du över något?

Ring en ledare!