Laga Mat

Spårare

Kunskap

  • Stormkök – Kunna sätta ihop och tända ett stormkök
  • Förbereda
  • Hygien – Känna till vad som gäller kring hygien i samband med matlagning
  • Varför äta – Veta varför vi behöver äta
  • Med ledares hjälp kunna följa ett enklare recept för att laga mat både inom- och utomhus
  • Vara delaktig i matlagningen från start till dess att disken är klar

Aktiviteter

  • Krabbelurer
  • popcorn
  • soppa även från grunden
  • pizza i stormkök
  • pinnbröd

Intressemärke

Matettan
  • Veta varför vi behöver äta
  • Vara med och laga mat både inomhus och utomhus
  • Ska med ledarnas hjälp kunna följa ett enkelt recept
  • Vara delaktig i matlagningen från start till dess att disken är klar
  • Du ska även känna till vad som gäller kring hygien i samband med matlagning

Upptäckare

Kunskap

  • Vara med och laga mat över öppen eld
  • Prova olika sätt, stormkök
  • Planera utifrån olika förutsättningar, t.ex. aktivitet, hållbarhet, tillagning
  • Följa enklare recept
  • Hygien och efterarbete

Kunna sätta ihop och tända ett stormkök
Kunna laga mat på stormkök
Kunna diska ett stormkök
Kunna laga mat över öppen eld
Kunna följa ett recept och laga mat med flera ingredienser både inom- och utomhus
Tillsammans med ledare planera menyn för en övernattning
Känna till vad som påverkar hållbarheten på olika livsmedel och hur de behöver förvaras
Hjälpa till med matlagning på läger

Aktiviteter

  • Planera och laga enklare maträtter från grunden tex korvstroganoff
  • Resterkocken

Intressemärke

Mattvåan
  • Öva dig mer i att planera för matlagningen
  • Tillreda mer avancerad mat på olika sätt.
  • Vara med och planera menyn för en övernattning
  • Kunna följa ett recept och laga mat med flera ingredienser både inomhus och över öppen eld
  • Du ska också känna till vad som påverkar hållbarheten på olika livsmedel och hur de behöver förvaras
  • Hållbarhet i förhållande till miljöpåverkan

Äventyrare

Kunskap

  • Elda från början, planera eld och förberedelser så färdigt i tid och samtidigt,
  • Hygien och efterarbete
  • Planera inklusive inköp. Hållbarhet, ekonomi
  • Vara med och laga mat över öppen eld
  • Kunna följa recept och laga mat både inom- och utomhus.
  • Kunna hantera hygienfrågor vad gäller matberedning.
  • Utifrån en bestämd budget kunna planera, köpa in och laga mat för ett veckoläger eller två helg-övernattningar.
  • Kunna välja mat som är nyttig och väl anpassad för tillfället med hänsyn till hållbarhet, vikt, tillagnings-metod och miljöaspekter.

Aktiviteter

  • Baka på öppen eld
  • Fler ingredienser mer avancerade recept. Kött och fisk
  • Prova olika sätt att laga mat, kokgrop, rök, torka

Intressemärke

Mattrean
  • Självständigt följa recept och laga mat både inomhus och utomhus hela vägen
  • Ha koll på hur du hanterar hygienen
  • Du ska också vara med och utifrån en bestämd budget planera, köpa och laga mat
  • Du ska välja mat som är nyttig och väl anpassad för tillfället med hänsyn taget till hållbarhet, vikt, tillagningsmetod mm.
  • Du ska också välja mat med ett miljö- och rättviseperspektiv